Αβάσιμο χαρακτηρίζει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, Γιάννης Μισιρλής το συμπέρασμα της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα προγράμματα παραχώρησης αδειών παραμονής (residency by investment) και προγράμματα πολιτογραφήσεων (citizenship by investment), σύμφωνα με την οποία οι ετήσιες αυξήσεις στις πωλήσεις ακινήτων στην Κύπρο οφείλονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων.
Μιλώντας στο InBusinessNews ο κ. Μισιρλής εξέφρασε την άποψη ότι η συγκεκριμένη έκθεση φαίνεται να αγνοεί τους πραγματικούς αριθμούς. «Η αύξηση που καταγράφεται στις πολιτογραφήσεις κάθε χρόνο φτάνει περίπου τις 100, ενώ η αύξηση στις πωλήσεις ακινήτων μπορεί να αφορά 1,000 ή περισσότερα ακίνητα», τόνισε σχετικά, σημειώνοντας ότι είναι αβάσιμη η απευθείας σύνδεση των δύο συμπερασμάτων.
Ταυτόχρονα, επεσήμανε ότι η εν λόγω έκθεση αγνόησε βασικά στοιχεία, τα οποία ο ξένος ή ακόμα και ο ντόπιος αγοραστής λαμβάνει υπόψη όταν καταλήγει στην απόφαση για αγορά ή επένδυση σε ακίνητα.
«Η σταθερότητα και οι συνεχείς αναβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας από ξένους οίκους αξιολόγησης, η ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών είναι στοιχεία που αγνοήθηκαν κατά τη συγγραφή της έκθεσης, με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο απλό συμπέρασμα ότι οι πωλήσεις ακινήτων οφείλονται στο πρόγραμμα πολιτογραφήσεων», ανέφερε ο κ. Μισιρλής.
Την ίδια ώρα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών αναφέρθηκε στην «παράλογη σύνδεση του συγκεκριμένου προγράμματος με τη φορολογική βάση», διευκρινίζοντας ότι «δεν χρειάζεται να είσαι κάτοχος κυπριακού διαβατηρίου για να γίνεις φορολογικός κάτοικος της Κύπρου».
Ανεπαρκή κριτήρια στη λίστα του ΟΟΣΑ
Ερωτηθείς επίσης για τη συμπερίληψη της Κύπρου στη «μαύρη» λίστα του Οργανισμού Οικονομικής Ανάπτυξης και Συνεργασίας (ΟΟΣΑ) για τις πολιτογραφήσεις, τόνισε ότι και σε αυτή την περίπτωση δεν δόθηκαν επαρκείς διευκρινίσεις όσον αφορά τα κριτήρια, με βάση τα οποία δημιουργήθηκε αυτή η λίστα.
«Αν η λίστα δημιουργήθηκε με βάση τους κινδύνους που υπάρχουν στο Common Reporting Standard (CRS), τότε θα έπρεπε να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες εντός και εκτός Ευρώπης που έχουν χαμηλό φορολογικό καθεστώς, όπως ενδεχομένως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ιταλία, ο Καναδάς», σημείωσε ο Γιάννης Μισιρλής.
Οι επενδυτές δεν ωθούνται από τη φορολογία
Ταυτόχρονα, ξεκαθάρισε ότι στο 99% των περιπτώσεων οι επενδυτές που προκύπτουν από τα προγράμματα πολιτογράφησης σε οποιαδήποτε χώρα δεν ωθούνται από φορολογικούς παράγοντες για να επενδύσουν σε μία χώρα.
Όπως είπε σχετικά, κίνητρο για αυτούς τους επενδυτές αποτελούν επιχειρηματικοί λόγοι, ευκαιρίες που μπορεί να διαβλέπουν για τους ίδιους ή για τα παιδιά τους μεταγενέστερα, όπως η δυνατότητα μόρφωσης των παιδιών τους σε σχολεία και πανεπιστήμια, λόγοι ασφάλειας και ελεύθερης διακίνησης.
Ο κ. Μισιρλής αφενός αναγνώρισε την ανάγκη αυστηρών ελέγχων και διαδικασίας due dilligence, αφετέρου, όμως, τόνισε ότι τα κριτήρια, σύμφωνα με τα οποία μία χώρα μπαίνει σε αυτές τις «μαύρες» λίστες, θα πρέπει να γίνουν πιο ξεκάθαρα.
Source: InBusiness